Résidence château Cazalères

Kaas

Door: Klaas van Zijp


Fromages des Pyrenées
Kaas moet al vele duizenden jaren bekend zijn. Verscheidene Franse kazen werden al door de Romeinen geroemd. Frankrijk, kaas en wijn worden vaak in één adem genoemd. Er zijn in Frankrijk dan ook erg veel verschillende kaassoorten bekend. Van ruim dertig kazen bestaat een appellation d’origine, een wettelijke bescherming die de authenticiteit garandeert.

Verscheidene Franse vorsten hebben van de kazen genoten en daardoor een productie van vele verschillende specialiteiten gestimuleerd.  In het verleden zijn ook de kloosters belangrijke kaasproducenten geweest.
Kaas maken gaat heel kort weergegeven als volgt: het vocht (wei) wordt uit de melk gehaald en de vaste bestanddelen laat men bederven.

Voorbehandeling van de melk - maken van wrongel - snijden van wrongel - verwarmen en zouten - rijpen.

In de Ariège worden drie soorten kaas bereid: kaas van koeien (vache), van geiten (chèvre) en van schapen (brebis).
Nog steeds leven herders met hun kudden en hond in de bergen. Zij overnachten in afgelegen hutten (cabanes of cujulas). In het koude jaargetijde worden de kudden naar lagere gebieden gedreven (transhumance).

Ook nog steeds wordt hier kaas geproduceerd van de melk van de schapen uit de bergen. Melk en vlees zijn belangrijker dan wol. De bekende Roquefort, de kaas uit Roquefort-sur-Soulzon, is een schapenkaas. Veel van deze Roquefort kazen zijn niet van melk uit die streek. De melkproductie van een schaap is vrij gering (nog geen liter per dag).

Vanuit de omgeving van Roquefort kan men onvoldoende melk aanvoeren om aan de grote vraag naar deze kazen te kunnen voldoen. Zelfs vanuit de Pyreneeën wordt schapenmelk, vaak tot wrongel verwerkt, naar Roquefort getransporteerd.

In berggebied de Pyreneeën wordt van oudsher kaas geproduceerd van schapenmelk. In het laagland aan de voet van de Pyreneeën wordt meest koeienmelk gebruikt. In de regel werden kazen van schapenmelk in een rode korst op de markt gebracht, en die van koeienmelk in een zwarte korst.
Veel kazen die op de plaatselijke markten in de omgeving worden aangeboden zijn van "zelfkazende boeren" (producteur de fromage fermier). Op grotere schaal ontwikkelden een aantal zuivelfabrieken in Zuidwest-Frankrijk halfharde kazen. Deze zijn mild van smaak en voor een groot deel voor de export bestemd.

Enkele namen van kazen uit dit gebied:
Barouse, Lou Palou, Bamalou, Saint Albray, Le Capitoul, Rogallais, Tomme de chèvre, Bethmale, Tourmalet, Galet de Bigorre, Lou Lombrès.

Enkele bekende Baskische kazen uit de Pyreneeën: ardi-gasna, esbareich, ossau-iraty.

Een uitgebreider verslag van de fabricage le fromage du Soulor completeert deze samenvatting omtrent kaas in de Pyreneeën.
Het berggebied ten zuiden van Lourdes rondom de col du Soulor is bekend als een gebied waar veel smaakvolle ambachtelijk vervaardigde kaas vandaan komt. Herders die hier de kaas vervaardigen leven 's zomers in hun cabane, gelegen in de bergweiden.

Om een kilogram kaas te produceren heeft men zeven liter melk nodig. Men verwarmt die melk eerst in een chaudron (kookketel) tot 18 graden C en laat deze stremmen voordat de massa wordt opgeklopt en opnieuw verwarmd tot 38 graden C. Vervolgens wordt de wrongel in een zeef gedaan om uit te lekken. Daarna wordt het gezouten en geperst. De jonge kaas laat men drogen op gepekelde planken in een vochtige ruimte met een constante temperatuur. Dan wordt de kaas met zout ingewreven en laat men deze gedurende drie maanden, of vaak langer, rijpen.

Kaas wordt hier wel vervaardigd van pure schapenmelk, of pure koemelk, maar ook vaak van een mengsel daarvan. Iedere kaas heeft zijn eigen karakter, afhankelijk van de kwaliteit van de weiden en de kelder waarin de rijping tot stand kwam.



        
                       

goto top

http://www.mooisteparkinfrankrijk.nl

Copyright © 2001 Cazalères